Mobiliteit en vervoer

Kinderen

Kinderen zijn erg kwetsbaar in het verkeer. Elk jaar komen meer dan 700 kinderen onder de 15 om op de Europese wegen en raken er ongeveer 100 000 gewond.

Veiligheidsgordels en autozitjes

KinderenVeiligheidsgordels verlagen de kans op letsel bij ongelukken. Volgens de EU-regels zijn zij nu altijd verplicht. Kinderen die groter zijn dan 1,35 m, moeten gebruikmaken van de veiligheidsgordels. Maar als ze kleiner zijn dan 1,35, moeten zij in auto's of vrachtwagens, afhankelijk van hun lengte of gewicht, een kinderzitje of zittingverhoger gebruiken. Op de voorstoel naast de chauffeur mogen geen naar achteren gerichte kinderzitjes meer worden gebruikt, behalve als de airbag wordt uitgeschakeld.

Bij het project CHILD wordt onderzocht hoe kinderen bij ongelukken gewond raken. De conclusies moeten helpen betere kinderzitjes en zittingverhogers te ontwerpen.

Kinderen op de fiets en te voet

Leerkrachten en ouders dienen kinderen te leren hoe zij zich als voetgangers in het verkeer veilig moeten gedragen (door het goede voorbeeld te geven). Maar kinderen moeten eerst de basisverkeersregels leren, voordat zij op straat mogen fietsen. Net zoals ouderen zouden zij op de fiets altijd een helm moeten dragen.

Een van de resultaten van het project ROSE 25 is een brochure met Europese richtsnoeren voor verkeerseducatie voor jongeren. De richtsnoeren zijn gebaseerd op ervaringen uit 25 EU-landen.

Meer over de veiligheid van fietsers

Meer over de veiligheid van voetgangers