Mobilitás és közlekedés

Gyermekek

A gyermekek különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak. Évente több mint 700 tizenöt éven aluli hal meg, és több mint 100 000 sérül meg az európai közutakon.

Biztonsági öv és gyermekülés

GyermekekA biztonsági öv csökkenti a sérülés kockázatát baleset esetén. Az Uniós jogszabályok értelmében használatuk minden gépjárműben kötelező. A 135 cm-nél magasabb gyermekek használhatják a felnőtteknek szánt biztonsági övet, az annál alacsonyabbak számára azonban testmagasságuknak és testsúlyuknak megfelelő felszerelést kell beszerelni az őket szállító személy- vagy teherautókba. Ma már tilos hátrafelé néző gyermekülést az első utasülésre tenni – hacsak nincs kikapcsolva az utasoldali légzsák.

A CHILD nevű projekt annak tanulmányozásával foglalkozik, milyen módon sérülnek meg a gyermekek a balesetek során. A projekt eredményei fejlődést hozhatnak a gyermekülés-tervezésben.

Gyermekek kerékpáron és gyalog

A tanítók és a szülők a gyalogos közlekedés során megtaníthatják a gyermekeknek, hogy mire kell vigyázni a biztonságos közlekedéshez. Érdemes azonban gondoskodni arról, hogy a gyermekek, mielőtt a közúton kerékpározni kezdenek, az alapvető forgalmi szabályokat formális képzés keretében sajátítsák el. Fontos, hogy a gyermekek, akárcsak a felnőttek, mindig viseljenek bukósisakot, ha kerékpárra szállnak.

A ROSE 25 projekt a fiatal közúthasználók közlekedésbiztonsági képzésének kérdésével foglalkozik, és e munka eredményeként született meg többek között az a kiadvány, amely a fiatalok közúti biztonsági képzéséhez ad iránymutatást. Az iránymutatás 25 uniós tagállamban szerzett tapasztalatokon alapul.

Bővebben a kerékpárosok közúti biztonságáról

Bővebben a gyalogosok közúti biztonságáról