Liikenne ja liikkuminen

Lapset

Lapset ovat erityisen haavoittuvia. Joka vuosi Euroopan teillä saa surmansa yli 700 alle 15-vuotiasta lasta ja 100 000 loukkaantuu.

Turvavyöt ja lasten turvavarusteet

LapsetTurvavyöt voivat vähentää onnettomuudessa loukkaantumisen riskiä. EU-lainsäädännön mukaan turvavöitä on käytettävä kaikissa ajoneuvoissa. Yli 135 cm pitkät lapset voivat käyttää aikuisten turvavyötä. Alle 135 cm pitkällä lapsella on oltava hänen kokoonsa ja painoonsa nähden sopiva turvaistuin, kun hän matkustaa henkilö- tai kuorma-autossa. Nykyään on kiellettyä käyttää selkä menosuuntaan asennettavaa lastenistuinta etuistuimella, ellei turvatyynyä ole kytketty pois käytöstä.

CHILD-hankkeessa tarkastellaan sitä, millaisia vammoja lapset saavat onnettomuuksissa. Hankkeen tulosten avulla voidaan suunnitella parempia lasten turvavarusteita.

Lapset polkupyöräilijöinä ja jalankulkijoina

Opettajat ja vanhemmat voivat esimerkkinsä kautta opettaa lapsille liikenneturvallisuutta jalankulkijan näkökulmasta. Lasten pitäisi kuitenkin saada myös teoriaopetusta perusliikennesäännöistä, ennen kuin heidän annetaan pyöräillä tiellä. Niin lasten kuin aikuistenkin pitäisi aina pyöräillessään käyttää kypärää.

Eräs ROSE 25 -hankkeen tuloksista on vihkonen, jossa esitetään lasten ja nuorten liikennekasvatusta koskevat eurooppalaiset ohjeet. Ohjeet perustuvat 25 EU-maan kokemuksiin.

Lisätietoa liikenneturvallisuudesta polkupyöräilijöille

Lisätietoa liikenneturvallisuudesta jalankulkijoille