Κινητικότητα και Μεταφορές

Παιδιά

Τα παιδιά είναι ιδαίτερα ευάλωτα. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των 15 ετών σκοτώνονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους και 100.000 τραυματίζονται.

Ζώνες ασφαλείας και μέσα συγκράτησης παιδιών

ΠαιδιάΟι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα. Τα παιδιά με ύψος άνω των 1,35 μ. μπορούν να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας που προορίζονται για τους ενηλίκους. Τα παιδιά με ύψος κάτω των 1,35 μ. πρέπει να χρησιμοποιούν εξοπλισμό κατάλληλο για το μέγεθος και το βάρος τους όταν ταξιδεύουν σε αυτοκίνητα ή φορτηγά. Σήμερα είναι παράνομο να τοποθετείται στο μπροστινό κάθισμα παιδικό κάθισμα με μέτωπο προς τα πίσω, εκτός αν έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Το πρόγραμμα CHILD εξετάζει τις διάφορες μορφές τραυματισμού των παιδιών σε ατυχήματα. Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα βοηθήσουν στη βελτίωση του σχεδιασμού των μέσων συγκράτησης παιδιών.

Παιδιά που κάνουν ποδήλατο ή περπατούν

Οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πώς να περπατούν με ασφάλεια στον δρόμο (μάθηση μέσα από την πράξη). Για να τους επιτραπεί, όμως, να κάνουν ποδήλατο στον δρόμο, τα παιδιά πρέπει να έχουν παρακολουθήσει κάποιο είδος επίσημης εκπαίδευσης για τους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας. Όπως και οι ενήλικοι, τα παιδιά πρέπει να φορούν πάντα κράνος όταν κάνουν ποδήλατο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ROSE 25 έχει καταρτιστεί φυλλάδιο με ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια. Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στις εμπειρίες 25 χωρών της ΕΕ.

Περισσότερα γύρω από την οδική ασφάλεια για τους ποδηλάτες

Περισσότερα γύρω από την οδική ασφάλεια για τους πεζούς