Mobilitet og Transport

Børn

Børn er særligt sårbare. Hvert år bliver over 700 børn under 15 slået ihjel på vejene i Europa, og 100 000 kommer til skade.

Sikkerhedsseler og børnesæder

BørnSikkerhedsseler mindsker risikoen for skader ved en ulykke. EU-reglerne siger, at sikkerhedsselen skal være spændt i alle køretøjer. Børn over 1,35 m kan bruge en sikkerhedssele til voksne. Er de under 1,35 m, skal de bruge udstyr, der passer til deres højde og vægt, når de er passagerer i person- eller lastbiler. Det er nu forbudt at bruge et omvendt barnesæde på forsædet i en personbil – medmindre airbaggen er slået fra.

Projektet CHILD belyser, hvordan børn kommer til skade ved ulykker. Resultaterne skal være med til at forbedre udformningen af børnesæder.

Børn som cyklister og fodgængere

Lærere og forældre kan undervise børnene i trafiksikkerhed for fodgængere (anskuelighedsundervisning). Men børnene skal have formel undervisning i de basale færdselsregler, inden de får lov at cykle på vejene. Børn skal, ligesom voksne, altid have hjelm på, når de cykler.

Et af resultaterne af projektet ROSE 25 er en brochure med europæiske retningslinjer for undervisning af unge i trafiksikkerhed. Retningslinjerne er baseret på erfaringer i 25 EU-lande.

Mere om trafiksikkerhed for cyklister

Mere om trafiksikkerhed for fodgængere