Mobilnost in promet

Vozila

Širokokotna ogledala za mrtvi kot

Posebna ogledala za mrtvi kot voznikom omogočajo boljši pregled nad dogajanjem ob boku vozila. Pri običajnih ogledalih vozniki, zlasti pri zavijanju, namreč ne vidijo vedno pešcev, kolesarjev ali avtomobilistov ob strani vozila.

Prevažanje tovora in izredni prevoz

S pravilno namestitvijo in pritrditvijo tovora preprečimo poškodbe ljudi, vozil in premoženja oziroma zastoje v prometu zaradi razsutega ali padlega tovora.

Luči za dnevno vožnjo

Luči za dnevno vožnjo se samodejno prižgejo ob zagonu motorja in znatno povečajo vidljivost osebnih in drugih vozil.

eVarnost

Inteligentne sisteme za varnost vozil poznamo tudi pod imenom eVarnost. Te elektronske naprave v vozilih pomagajo vozniku pri varnejši vožnji, denimo tako, da aktivirajo zaviranje, če je vozilo preblizu nekega predmeta, ali pa oddajajo opozorilne signale, če vozilo prevozi mejno črto voznega pasu.

Pregledi vozil

Pri vozilu, ki je redno in dobro vzdrževano ter izpolnjuje vse varnostne zahteve, je verjetnost prometne nesreče manjša.

Placeholder

Motorna kolesa in mopedi so manj stabilni in tudi manj varni od motornih ali tovornih vozil.

Pnevmatike

Zaradi nekakovostnih ali starih pnevmatik z zmanjšano globino profila lahko vozilo na mokrem cestišču ali pri zaviranju zdrsne. Nove in kakovostne pnevmatike so varnejše, zmanjšujejo porabo goriva, hrup in izpuste.

Kategorije vozil
Varnostni pasovi

Z varnostnimi pasovi najlažje in najceneje preprečujemo poškodbe v avtomobilskih nesrečah. Uporabljajo se v vseh vozilih. Pri njihovi namestitvi v vozila ni potrebna posebna tehnologija. Uporaba varnostnih pasov je od leta 2006 obvezna po vsej EU.