Mobilitás és közlekedés

Járművek

Holttértükrök

A holttértükrök révén a gépjárművezetők jobban be tudják látni a járművük melletti teret. A hagyományos visszapillantó tükrökben a vezetők nem mindig látják a jármű közvetlen közelében közlekedő embereket, kerék- és motorkerékpárokat, illetve autókat. Különösen így van ez kanyarodás esetén.

Rakományrögzítés és a túlméretes, illetve túlsúlyos szállítmányok

A járművek rakományának megfelelő rögzítése megakadályozza a személyi sérülések létrejöttét, a járművek károsodását és egyéb vagyoni kár bekövetkezését, illetve a rakományvesztés által előidézett forgalmi torlódások kialakulását.

Nappali menetjelző lámpák

A gépjármű indításakor a nappali menetjelző lámpák is bekapcsolódnak. E speciális fényszórónak köszönhetően az autót a többi közúthasználó jóval könnyebben észreveszi, mintha e nélkül közlekedne.

e-Biztonság

Az intelligens járműbiztonsági rendszerek – gyűjtőnevükön az e-biztonsági rendszerek – járművekbe szerelt elektronikus eszközök, melyek segítségével a vezetők könnyebben elkerülhetik a veszélyeket. Példaként említhetők azok a készülékek, amelyek aktiválják a féket, ha a jármű túl közel kerül valamely tárgyhoz, illetve azok a berendezések, amelyek figyelmeztető jelzést adnak le, ha az autó elhagyja a számára kijelölt forgalmi sávot.

A gépjárművek műszaki vizsgálata

Ha karbantartjuk járművünket, és gondoskodunk arról, hogy jól működjön, illetve minden biztonsági követelménynek megfeleljen, csökkenthetjük a baleseti kockázatot.

Placeholder

A motorkerékpárok és mopedek kevésbé stabil, s ezért sérülékenyebb közlekedési eszközök, mint a személy- és tehergépkocsik. Ennélfogva a rajtuk közlekedők számára is kevesebb védelmet biztosítanak.

Gumiabroncsok

A nem megfelelő mélységű futófelület-mintázattal rendelkező – rossz minőségű, illetve régi – gumiabroncsok a jármű megcsúszását okozhatják esős időben vagy fékezéskor. Az új, jó minőségű gumiabroncsok jobban tapadnak az útburkolathoz, továbbá csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, valamint a zaj- és a szén-dioxid-kibocsátást.

Jármű-kategóriák
Biztonsági övek

A biztonsági öv használata a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy elkerüljük a sérülést baleset esetén. A biztonsági öv minden gépjármű magától értetődő tartozéka, gyártásához semmilyen különleges technológiára nincs szükség. 2006 óta a biztonsági öv használata minden járműben kötelező az EU egész területén.