Κινητικότητα και Μεταφορές

Οχήματα

Καθρέπτες "τυφλού σημείου"

Με τους καθρέφτες "τυφλού σημείου" οι οδηγοί μπορούν να δουν καλύτερα τι βρίσκεται παραπλεύρως του οχήματός τους. Με τους συμβατικούς καθρέφτες, οι οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται πάντα τους πεζούς, τα ποδήλατα και τα αυτοκίνητα που βρίσκονται πολύ κοντά ή δίπλα τους, ιδίως όταν στρίβουν.

Ασφαλής φόρτωση οχημάτων και μη κανονικά φορτία

Η σωστή τοποθέτηση και πρόσδεση του φορτίου προλαμβάνει τραυματισμούς ανθρώπων, καταστροφές οχημάτων και περιουσίας και συμφόρηση εξαιτίας της απώλειας του φορτίου.

Φανοί πορείας για την ημέρα

Οι ειδικοί φανοί πορείας για την ημέρα ανάβουν αυτόματα όταν η μηχανή του οχήματος τίθεται σε λειτουργία. Οι φανοί αυτοί αυξάνουν σημαντικά την ορατότητα των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων.

Ηλεκτρονική ασφάλεια (eSafety)

Τα νέα «έξυπνα» συστήματα ασφάλειας που διαθέτουν τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρονικές διατάξεις που βοηθούν τον οδηγό να αποφεύγει τον κίνδυνο, για παράδειγμα ενεργοποιώντας τα φρένα όταν το όχημα είναι πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο, ή εκπέμποντας σήματα προειδοποίησης όταν το όχημα παρεκκλίνει της πορείας του.

Τεχνικός έλεγχος οχημάτων

Τα καλοσυντηρημένα οχήματα που πληρούν όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας έχουν λιγότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαία ατυχήματα.

Placeholder

Οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, επειδή έχουν μικρότερη ευστάθεια και παρέχουν λιγότερη προστασία, είναι πιο ευάλωτα από ό,τι τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

Ελαστικά αυτοκινήτων

Αν τα ελαστικά σας είναι παλιά ή κακής ποιότητας με μειωμένο βάθος αυλακώσεων, το αυτοκίνητό σας μπορεί να γλιστρήσει σε βρεγμένο οδόστρωμα ή όταν φρενάρετε. Τα καινούργια, καλής ποιότητας ελαστικά συγκρατούν καλύτερα το αυτοκίνητό σας στον δρόμο, εξοικονομούν καύσιμα και μειώνουν τον θόρυβο και τις εκπομπές.

Κατηγορίες οχημάτων
Ζώνες ασφαλείας

Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ζώνες ασφαλείας δεν απαιτούν ειδική τεχνολογία και τοποθετούνται σε όλα τα αυτοκίνητα. Από το 2006 η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ για όλα τα οχήματα.