Мобилност и транспорт

Моторни превозни средства

Огледала за мъртвата точка при обратно виждане

Огледалата за мъртва точка дават възможност на шофьорите да виждат по-добре какво става около превозното средство. С обикновените огледала шофьорите, особено когато завиват, не винаги могат да видят хора, велосипеди и автомобили, намиращи се в непосредствена близост до тях.

Обезопасяване на товари и извънгабаритни товари

Подходящото обезопасяване на товари предотвратява наранявания на хора, щети върху превозни средства и имущество и задръствания, причинени от разсипан товар.

Дневни светлини

Дневните светлини (DRLs) се включват автоматично при запалване на двигателя на автомобил. Те значително повишават видимостта на автомобилите и другите превозни средства.

eSafety (електронна безопасност)

Инсталираните в автомобилите интелигентни системи за безопасност често са наричани системи за електронна безопасност (e-Safety). В автомобилите има електронни устройства, целящи да помогнат на водача да избегне опасност - например като задействат спирачките, ако автомобилът е твърде близо до даден предмет, или като издават предупредителни сигнали, ако автомобилът излезе извън своята лента.

Преглед на превозните средства

Вероятността едно добре поддържано и напълно функциониращо превозно средство, което отговаря на всички изисквания за безопасност, да участва в пътни произшествия е по-малка.

Placeholder

По-малко стабилни и осигуряващи по-малко защита, мотоциклетите и мотопедите са по-уязвими на пътя от леките автомобили и камионите.

Гуми

Ако колата ви е с нискокачествени или износени гуми с намалена дълбочина на протектора, тя може да се подхлъзне при мокро време или когато натискате спирачка. С нови, качествени гуми автомобилът остава на пътя, пести се гориво и се намаляват шумът и емисиите на изгорели газове.

Категории МПС
Предпазни колани

Предпазните колани са най-лесният и най-евтин начин за предотвратяване на нараняванията при катастрофа. Те не изискват наличието на специална технология и са стандартно оборудване във всички коли. От 2006 г. използването на предпазните колани е задължително във всички превозни средства в ЕС.