Mobiliteit en vervoer

Banden

Slechte of oude banden met een te gering profiel leiden bij regen of bruusk remmen gemakkelijk tot slippartijen. Nieuwe banden van goede kwaliteit zorgen voor een goede grip op de weg, besparen brandstof en veroorzaken minder lawaai en vervuiling.

Tyres

Nieuwe banden kiezen – kijk naar het etiket

De EU heeft (op 1 november 2012) een etiketteringssysteem ingevoerd om u te helpen de beste band te kiezen qua benzineverbruik, wegligging en geluid. Banden voor personenauto's en lichte vrachtwagens moeten voorzien zijn van een productinformatiesticker. De informatie over banden voor zwaardere vrachtwagens wordt opgenomen in de technische documentatie en op websites gezet.

 

Milieuvoordelen

Door energiezuinige banden te gebruiken kan tegen 2020 elk jaar ongeveer 6,6 Mtoe (miljoen ton olie-equivalent) aan brandstof worden bespaard. Daardoor zou de CO2-uitstoot met 4 miljoen ton per jaar verminderen, evenveel als de uitstoot van 1,3 miljoen auto's.

Veiliger en stiller

Op het etiket kunt u zien hoe goed een band kan remmen op een nat wegdek. Goede banden kunnen de remweg aanzienlijk verkorten.

Op het etiket staat ook welke banden het minste lawaai maken.