Mobilitás és közlekedés

Gumiabroncsok

A nem megfelelő mélységű futófelület-mintázattal rendelkező – rossz minőségű, illetve régi – gumiabroncsok a jármű megcsúszását okozhatják esős időben vagy fékezéskor. Az új, jó minőségű gumiabroncsok jobban tapadnak az útburkolathoz, továbbá csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, valamint a zaj- és a szén-dioxid-kibocsátást.

Tyres

A gumiabroncs kiválasztásánál figyelje a címkét!

Az Európai Unió 2012. november 1-jén címkézési rendszert vezetett be, melynek segítségével a fogyasztók ki tudják választani az üzemanyag-hatékonyság, a nedvestapadás és a gördülési zaj tekintetében legjobb gumiabroncsokat. A személygépjárművek és a könnyű haszongépjárművek gumiabroncsait matricával kell ellátni, mely feltünteti a vonatkozó termékinformációkat. A nehéz tehergépjárművek gumiabroncsainak esetében a címkét a műszaki dokumentációba kell felvenni, illetve az interneten közreadni.

Környezeti előnyök

Ha széles körben elterjedne az üzemanyag-hatékony gumiabroncsok használata, az 2020-ra becslések szerint évenként 6,6 Mtoe (millió tonna kőolaj-egyenérték) üzemanyag megtakarítását tenné lehetővé. Ezen túlmenően évente 4 millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást – ez a mennyiség 1,3 millió személygépkocsi éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

Nagyobb biztonság, kevesebb zaj

A címkék annak alapján is besorolják a gumiabroncsokat, milyen fékezési tulajdonságokkal rendelkeznek az abroncsok nedves útfelületen. A nagy teljesítményű abroncsok több méterrel csökkenthetik a féktávolságot.

A címkék azt is jelzik, mely gumiabroncsok használata jár a legkevesebb gördülési zajjal.