Κινητικότητα και Μεταφορές

Ελαστικά αυτοκινήτων

Αν τα ελαστικά σας είναι παλιά ή κακής ποιότητας με μειωμένο βάθος αυλακώσεων, το αυτοκίνητό σας μπορεί να γλιστρήσει σε βρεγμένο οδόστρωμα ή όταν φρενάρετε. Τα καινούργια, καλής ποιότητας ελαστικά συγκρατούν καλύτερα το αυτοκίνητό σας στον δρόμο, εξοικονομούν καύσιμα και μειώνουν τον θόρυβο και τις εκπομπές.

Tyres

Επιλογή ελαστικών – αναζητήστε την ετικέτα

Η ΕΕ έχει καθιερώσει (από την 1η Νοεμβρίου 2012) ένα σύστημα επισήμανσης για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα καλύτερα ελαστικά με κριτήριο την εξοικονόμηση καυσίμων, το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο. Τα ελαστικά για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητο με πληροφορίες για το προϊόν. Όσον αφορά τα ελαστικά των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, οι πληροφορίες αυτές περιέχονται στα τεχνικά έγγραφα και στους σχετικούς ιστότοπους.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Εκτιμάται ότι αν γενικευθεί η χρήση ελαστικών που συμβάλλουν σε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 6,6 εκατ. ΤΙΠ (εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) καυσίμων ετησίως μέχρι το 2020. Επίσης, θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών CO2 κατά 4 εκατ. τόνους ετησίως, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια απόσυρση 1,3 εκατ. επιβατικών αυτοκινήτων από τους δρόμους της ΕΕ.

Ασφαλέστερα και λιγότερο θορυβώδη

Στις ετικέτες βαθμολογείται η ικανότητα των ελαστικών να φρενάρουν σε βρεγμένο οδόστρωμα. Τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων μπορούν να μειώνουν την απόσταση πέδησης κατά αρκετά μέτρα.

Οι ετικέτες παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι τα λιγότερο θορυβώδη ελαστικά.