Мобилност и транспорт

Гуми

Ако колата ви е с нискокачествени или износени гуми с намалена дълбочина на протектора, тя може да се подхлъзне при мокро време или когато натискате спирачка. С нови, качествени гуми автомобилът остава на пътя, пести се гориво и се намаляват шумът и емисиите на изгорели газове.

Tyres

Избор на гуми – вижте етикета

ЕС въведе схема за етикетиране (от 1 ноември 2012 г.), за да помогне на потребителите да избират най-добрите гуми от гледна точка на горивната ефективност, сцеплението при мокра настилка и шума. Гумите за леки и лекотоварни автомобили трябва да имат етикет с информация за продукта. Етикетите на гумите на тежкотоварните автомобили трябва да фигурират в техническата документация и на съответните уебсайтове.

Ползи за околната среда

При масово използване на енергийно ефективни гуми могат да се спестят около 6,6 милиона тона нефтен еквивалент гориво на година до 2020 г. Те могат също така да помогнат за намаляване на емисиите на СО2 с 4 млн. тона годишно, което е равно на премахването на 1,3 млн. леки автомобила от пътищата на ЕС на година.

По-голяма безопасност и по-малко шум

На етикетите трябва да се посочва способността на гумата да спира на мокра настилка. Най-ефективните гуми могат да скъсят спирачния път с няколко метра.

Етикетите ще посочват и кои са най-тихите гуми.