Mobilnost in promet

Varnostni pasovi

Z varnostnimi pasovi najlažje in najceneje preprečujemo poškodbe v avtomobilskih nesrečah. Uporabljajo se v vseh vozilih. Pri njihovi namestitvi v vozila ni potrebna posebna tehnologija. Uporaba varnostnih pasov je od leta 2006 obvezna po vsej EU.

Po zakonodaji EU morajo biti vozniki in potniki privezani z varnostnim pasom na vseh sedežih, ki so opremljeni z varnostnim pasom.

Neuporaba varnostnega pasu je takoj za prehitro vožnjo drugi najpogostejši vzrok smrti na cesti. Na tretjem mestu je vožnja pod vplivom alkohola. Študija EU o varnosti na cesti (2008) je ugotovila, da bi lahko z uporabo varnostnih pasov v EU rešili do 7 300 življenj na leto.

Kaj pa varnostne blazine? Varnostne blazine niso nadomestilo za varnostne pasove – vedno se privežite, tudi če je vaš avto opremljen z varnostnimi blazinami.

Otroci
  • Otroci, ki so manjši od 1,35 metra, ali potujejo v osebnih/tovornih vozilih, ki so opremljena z varnostnimi napravami, morajo uporabljati opremo, ki ustreza njihovi velikosti.
  • Večji otroci lahko uporabljajo varnostni pas za odrasle.
  • Otroški sedeži, obrnjeni prosti smeri vožnje, niso več dovoljeni na sprednjih sedežih, razen če je varnostna blazina deaktivirana.
  • EU sprejema pravne akte in zagotavlja finančna sredstva za vseevropske kampanje, ki spodbujajo uporabo varnostnih pasov za otroke.