Mobilitate și transporturi

Centura de siguranţă

Portul centurii de siguranţă este o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nu necesită o tehnologie specială şi este prevăzută în toate autovehiculele. Începând din 2006, în UE, portul centurii de siguranţă este obligatoriu în toate vehiculele.

În baza legislaţiei europeane, conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul trebuie să utilizeze centura de siguranţă, indiferent de locul pe care îl ocupă.

Neutilizarea centurii de siguranţă este cea de-a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteza excesivă şi înaintea condusului în stare de ebrietate. Potrivit unui studiu privind siguranţa rutieră realizat de UE în 2008 , aplicarea unor măsuri care să sporească gradul de utilizare a centurii de siguranţă ar putea salva, în fiecare an, până la 7 300 de vieţi pe şoselele din UE.

Airbagulnu poate înlocui centura de siguranţă! Utilizaţi centura de siguranţă, chiar dacă vehiculul în care călătoriţi este echipat cu acest dispozitiv.

Copiii

 

  • pentru copiii cu o înălţime sub 1,35m sau care călătoresc în vehicule/camioane echipate cu dispozitive de securitate trebuie utilizat un sistem de fixare adaptat înălţimii lor
  • copiii care măsoară peste 1,35m pot utiliza centura de siguranţă prevăzută pentru adulţi
  • este interzisă instalarea scaunului copilului pe scaunul din faţă al maşinii, orientat cu spatele spre direcţia de mers, cu excepţia cazului în care airbagul este dezactivat.

UE elaborează norme în domeniu şi, de asemenea, finanţează diferite campanii europene de promovare a utilizării centurii de siguranţă de către copii.