Κινητικότητα και Μεταφορές

Ζώνες ασφαλείας

Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ζώνες ασφαλείας δεν απαιτούν ειδική τεχνολογία και τοποθετούνται σε όλα τα αυτοκίνητα. Από το 2006 η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ για όλα τα οχήματα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης, τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας σε κάθε κάθισμα στο οποίο αυτή υπάρχει.

Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη ταχύτητας. Είναι δε σημαντικότερη αιτία και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Σχετική μελέτη της ΕΕ για την οδική ασφάλεια (2008) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή μέτρων υπέρ της χρήσης της ζώνης ασφαλείας θα μπορούσε να σώζει στην ΕΕ μέχρι και 7.300 ζωές τον χρόνο.

Και αν υπάρχουν αερόσακοι; Οι αερόσακοι δεν αποτελούν υποκατάστατο της ζώνης ασφαλείας. Πρέπει να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας ακόμα και όταν το αυτοκίνητό σας διαθέτει αερόσακους.

Παιδιά

 

  • τα παιδιά που έχουν ύψος κάτω του 1,35 μ., ή ταξιδεύουν με αυτοκίνητο/φορτηγό που διαθέτει εξοπλισμό ασφαλείας, πρέπει να χρησιμοποιούν σύστημα ασφαλείας εγκεκριμένο για το ύψος τους.
  • τα ψηλότερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας για ενηλίκους.
  • η ανάποδη τοποθέτηση του πορτ-μπεμπέ στο μπροστινό κάθισμα - δηλαδή κατά τρόπο ώστε το παιδί να κοιτάζει προς τα πίσω - δεν επιτρέπεται πλέον, εκτός αν ο αερόσακος έχει απενεργοποιηθεί.

Εκτός από τη θέσπιση νομικών κανόνων, η ΕΕ χρηματοδοτεί πανευρωπαϊκές εκστρατείες προώθησης της χρήσης της ζώνης ασφαλείας στα παιδιά.