Mobilitás és közlekedés

A gépjárművek műszaki vizsgálata

Ha karbantartjuk járművünket, és gondoskodunk arról, hogy jól működjön, illetve minden biztonsági követelménynek megfeleljen, csökkenthetjük a baleseti kockázatot.

A járművek műszaki vizsgálata biztosítja, hogy csak jól működő gépkocsik vegyenek részt a forgalomban, de jelentős szerepet tölt be a környezetvédelem szempontjából is, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedési ágazatban a verseny tisztességes legyen.

Kétféle műszaki vizsgálat létezik: a közúti műszaki ellenőrzés és az időszakos műszaki vizsgálat. Ez utóbbi esetében a járműveket tulajdonosaiknak el kell vinniük az ezzel foglalkozó illetékes szervízbe.

Időszakos műszaki vizsgálat

Az uniós jog előírja, hogy minden gépjárművet és pótkocsit rendszeres időközönként műszaki vizsgálatnak kell alávetni. Alapszabályokat fogalmaz meg az elvégzendő ellenőrzésekkel kapcsolatban, ezzel gondoskodva arról, hogy a forgalomban részt vevő járművek EU-szerte műszakilag megfelelő állapotban legyenek, és később is eleget tegyenek azoknak a közlekedésbiztonsági normáknak, amelyeknek forgalomba helyezésükkor megfeleltek.

Közúti műszaki ellenőrzések

Az uniós jog értelmében a haszongépjárműveket előzetes bejelentés nélkül közúti műszaki ellenőrzéseknek lehet alávetni bármelyik uniós tagállamban, függetlenül attól, hogy a jármű nyilvántartásba van-e véve az EU területén, vagy sem.

E vizsgálatok során a féket, a szennyezőanyag-kibocsátást és a jármű általános műszaki állapotát ellenőrzik a hatóságok. A hatóságok a járművezetőket arra is felkérhetik, hogy mutassák be a legutóbbi műszaki ellenőrzések jegyzőkönyvét, vagy a kötelező műszaki vizsgálat eredménye alapján a műszaki alkalmasságot igazoló adatlapot.

A műszaki alkalmassági jogszabálycsomag

A javaslat fő célja az, hogy biztonságosabbá tegye a közúti közlekedést. Elfogadásuk esetén az új intézkedések több mint 1200 emberéletet menthetnek meg évente. A jogszabálycsomag az időszakos műszaki vizsgálat, a közúti műszaki ellenőrzés és a gépjármű-nyilvántartás témájával foglalkozik.

A műszaki vizsgálatok javítását célzó uniós projektek

Az AUTOFORE tanulmány arra keresett megoldásokat, hogyan lehetne a jelenlegi uniós jogot úgy bővíteni, hogy az figyelembe vegye az autógyártási, járműdiagnosztikai és kommunikációs technológiákkal kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Az IDELSY projekt olyan vizsgálati eljárásokat fejlesztett ki, amelyek képesek kezelni a műszaki vizsgálatnak alávetett új autókba szerelt bonyolult elektronikus biztonsági rendszereket.