Mobilnost in promet

eVarnost

Inteligentne sisteme za varnost vozil poznamo tudi pod imenom eVarnost. Te elektronske naprave v vozilih pomagajo vozniku pri varnejši vožnji, denimo tako, da aktivirajo zaviranje, če je vozilo preblizu nekega predmeta, ali pa oddajajo opozorilne signale, če vozilo prevozi mejno črto voznega pasu.

Različni varnostni sistemi

Na voljo je več vrst elektronskih varnostnih sistemov za vozila, stalno razvijajo tudi nove. Sem sodijo sistemi za preprečevanje trkov in pomoč pri zaviranju ter za opozarjanje pri nenamerni menjavi voznega pasu. Ti sistemi aktivno posežejo v vožnjo voznika, drugi so bolj nevtralni, denimo oprema za zapisovanje podatkov o vozilu in protivlomna zaščita za vozila.

Prednosti

Inteligentni sistemi za omejevanje hitrosti, opozorilniki pripetosti varnostnih pasov, elektronski nadzor stabilnosti, sistemi, ki ponovnim kršiteljem in poklicnim voznikom preprečijo zagon vozila v primeru alkoholiziranosti, ter oprema za zapisovanje podatkov o vozilu zelo povečujejo varnost na cesti.

Projekti

V projektu ADVISORS so ocenili varnost, okoljsko uspešnost in učinkovitost naprednih sistemov za pomoč voznikom (ADAS). Predlagali so tudi načine za širšo rabo naprednih sistemov za pomoč voznikom.

Projekt eSafetyAware uvaja novo tehnologijo varnosti vozil z informacijskimi kampanjami in drugimi dogodki.