Mobilitate și transporturi

eSafety

Dispozitivele inteligente de siguranţă pentru autovehicule sunt cunosute sub numele de sisteme de „eSafety” . Este vorba de dispozitive electronice care permit şoferului să evite un pericol, de exemplu prin activarea frânelor dacă autoturismul este prea aproape de un obiect sau prin emiterea unor semnale de avertizare atunci când maşina pierde direcţia de drum.

Sisteme de siguranţă

În prezent, există multe tipuri de sisteme electronice de securitate pentru vehicule şi altele noi continuă să apară pe piaţă - ex. sisteme care permit evitarea unei coliziuni, sisteme de asistenţă la frânare sau sisteme de avertizare la schimbarea direcţiei de mers. Acestea sunt oarecum intruzive, faţă de altele (ex. sistemele de înregistrare a datelor şi măsurile de prevenire a furtului).

Avantaje

Sistemele inteligente de adaptare a vitezei, senzorii de avertizare pentru centura de siguranţă, controlul electronic al stabilităţii, dispozitivul „alcohol interlock” (care măsoară alcoolemia şoferului şi care nu permite plecarea de pe loc dacă limita este depăşită, folosit în special pentru şoferii de cursă lungă şi pentru conducătorii auto care au comis infracţiuni în mod repetat) şi dispozitivele de înregistrare a datelor contribuie semnificativ la creşterea siguranţei rutiere.

Proiecte

Proiectul ADVISORS a evaluat siguranţa, impactul de mediu şi eficienţa sistemelor avansate de asistenţă pentru conducătorii auto (ADAS). De asemenea, în cadrul acestui proiect au fost propuse modalităţi de aplicare ADAS la scară largă.

Proiectul eSafetyAware încurajează introducerea de noi tehnologii pentru siguranţa auto prin organizarea de campanii de informare şi de alte evenimente.