Mobiliteit en vervoer

E-veiligheid

Ingebouwde intelligente veiligheidssystemen voor voertuigen worden vaak "e-veiligheidssystemen" genoemd. Deze elektronische voorzieningen helpen gevaarlijke situaties te voorkomen, bijvoorbeeld door te remmen als de auto een obstakel nadert of te waarschuwen als het voertuig van de rijstrook afwijkt.

Soorten veiligheidssystemen

Er bestaan talloze soorten elektronische veiligheidssystemen voor auto's en er worden voortdurend nieuwe ontwikkeld. Sommige spelen een actieve rol en helpen bijvoorbeeld bij het remmen, vermijden aanrijdingen of waarschuwen als de rijstrook wordt verlaten. Andere zijn passiever en slaan informatie op of maken het moeilijker om de sloten te forceren.

Voordelen

De verkeersveiligheid wordt sterk verbeterd door systemen die op een intelligente manier de snelheid aanpassen, de stabiliteit verbeteren, vóór het starten alcoholrecidivisten of chauffeurs van bedrijfswagens een alcoholtest afnemen, of informatie opslaan over gebeurtenissen en trajecten.

Projecten

ADVISORS is een project dat de veiligheid, milieuvriendelijkheid en doeltreffendheid onderzocht van geavanceerde bestuurdersondersteunende systemen. Het heeft ook manieren ontwikkeld waarop die systemen op grotere schaal kunnen worden verspreid.

Het eSafetyAware-project stimuleert het gebruik van nieuwe veiligheidstechnologie in voertuigen door voorlichtingscampagnes en andere evenementen.