Mobilitás és közlekedés

e-Biztonság

Az intelligens járműbiztonsági rendszerek – gyűjtőnevükön az e-biztonsági rendszerek – járművekbe szerelt elektronikus eszközök, melyek segítségével a vezetők könnyebben elkerülhetik a veszélyeket. Példaként említhetők azok a készülékek, amelyek aktiválják a féket, ha a jármű túl közel kerül valamely tárgyhoz, illetve azok a berendezések, amelyek figyelmeztető jelzést adnak le, ha az autó elhagyja a számára kijelölt forgalmi sávot.

A biztonsági rendszerek különböző típusai

A gépjárművekbe szerelt elektronikus biztonsági rendszereknek sok típusa létezik, és folyik az új típusok kifejlesztésére irányuló munka is. A biztonsági rendszerek között említhetők az ütközéselkerülő, a fékrásegítő és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek. Az említett berendezések aktívan segítik a járműbiztonságot, ám léteznek olyan típusok is, melyek passzívabb védelmet biztosítanak. Utóbbiak közé tartoznak az esemény- és útadatrögzítő, valamint az autózárak feltörését megakadályozni hivatott rendszerek.

Előnyök

A közúti közlekedésbiztonságot számottevően javítják az intelligens sebességszabályozó, az elektronikus menetstabilizáló, valamint az esemény- és útadatrögzítő rendszerek, a biztonságiöv-emlékeztetők, illetve a visszaeső szabálysértők és a járműflották vezetői számára kifejlesztett alkoholérzékelő indításblokkolók, az ún. alcohol interlock berendezések.

Projektek

Az ADVISORS elnevezésű projekt munkatársai a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerek (az ADAS rendszerek) biztonságát, környezeti teljesítményét és hatékonyságát mérték fel. Ezen túlmenően javaslatokat dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogyan lehet az ADAS rendszereket használó járművezetők körét bővíteni.

Az eSafetyAware projekt arra irányul, hogy tájékoztatási kampányok és más rendezvények révén ösztönözze az új járműbiztonsági technológiák térnyerését.