Liikenne ja liikkuminen

eSafety

Ajoneuvoissa olevia älykkäitä turvajärjestelmiä kutsutaan usein yleisesti eSafety-järjestelmiksi. Kyseessä ovat ajoneuvoissa olevat elektroniset laitteet, joiden tarkoituksena on auttaa kuljettajaa välttämään vaaraa. Tällaiset laitteet voivat esimerkiksi jarruttaa, jos auto on vaarassa törmätä johonkin, tai antaa hälytysmerkin, jos auto ajautuu pois kaistalta.

Erilaisia turvajärjestelmiä

Autojen sähköisiä turvajärjestelmiä on useita erilaisia, ja uusia kehitetään jatkuvasti. Järjestelmät voivat esimerkiksi estää törmäyksiä, jarruttaa itsekseen tai varoittaa kaistalta pois ajautumisesta. Tällaiset järjestelmät ovat melko rajoittavia, mutta olemassa on myös passiivisemmin toimivia järjestelmiä, kuten matkan tietoja ja tapahtumia tallentavat laitteet tai auton lukkojen murtamisen estävät järjestelmät.

Hyötyjä

Älykkäät nopeudenmukauttamisjärjestelmät, turvavöiden käytöstä muistuttavat laitteet, ajonvakautusjärjestelmät, rattijuopumuksesta toistuvasti kiinni jääneiden sekä ammattikuljettajien autoihin asennetut alkolukot sekä matkan tietoja ja tapahtumia tallentavat laitteet parantavat liikenneturvallisuutta huomattavasti.

Hankkeita

ADVISORS-hankkeessa arvioitiin kehittyneiden kuljettajan apujärjestelmien (ADAS-järjestelmien) turvallisuutta, ympäristövaikutuksia ja tehokkuutta. Hanke tuotti myös ehdotuksia siitä, miten ADAS-järjestelmien käyttöä voitaisiin lisätä.

eSafetyAware-hankkeella pyritään lisäämään uusien, ajoneuvojen turvallisuutta lisäävien tekniikoiden käyttöä tiedotuskampanjoiden ja muiden tapahtumien avulla.