Mobilitate și transporturi

Oglinzi retrovizoare pentru unghiul mort

Oglinzile pentru unghiul mort oferă șoferilor o mai bună vizibilitate - cele clasice nu permit întotdeauna conducătorului auto să vadă dacă în apropierea vehiculului său se află o persoană, o bicicletă sau un alt autovehicul, în special atunci când acesta îşi schimbă direcția de mers.

Blind spot mirrorsNoţiunea de „unghi mort” se referă la anumite zone din jurul automobilului pe care conducătorul auto nu le poate vedea în mod obişnuit (prin geam sau în oglinzi). Unghiul mort reprezintă un factor major în multe dintre accidentele în care sunt implicate camioane, în special atunci când acestea efectuează o manevră spre dreapta (sau stânga în ţările în care se circulă pe partea stângă - Irlanda, Cipru, Malta şi Regatul Unit). Deseori, aceştia nu observă o motocicletă, o bicicletă sau un pieton care se află în unghiul mort.

Pentru a reduce numărul accidentelor, legislaţia UE prevede ca toate camioanele să fie echipate cu oglinzi pentru unghiul mort, care le permit şoferilor să aibă un câmp vizual mai larg.

În baza legislaţiei UE, începând din 2007, camioanele noi trebuie să fie prevăzute cu acest tip de oglinzi. Pentru camioanele aflate deja în circulaţie, această obligaţie le revine începând din 2009. Directivele europene care prevăd aceste măsuri nu sunt direct aplicabile în legislaţia naţională, însă statele membre trebuie să adopte instrumentele legislative care să facă obligatorie echiparea camioanelor cu oglinzi pentru unghiul mort.

Echiparea vehiculelor grele cu acest tip de oglinzi a permis deja o reducere a numărului de accidente în care erau implicate camioane şi motociclişti, ciclişti sau pietoni.

Studii şi rapoarte

În 2012, Comisia a realizat un studiu privind efectul postechipării cu oglinzi pentru unghiul mort a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri aflate deja în circulaţie şi l-a înaintat Parlamentului şi Consiliului.

Studiu privind punerea în aplicare a directivei privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare (2012)

Raport privind punerea în aplicare a Directivei 2007/38 privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare (2012)

În 2004, Comisia a realizat o analiză costuri/beneficii, anticipând impactul postechipării cu oglinzi retrovizoare.

Studiu de impact referitor la directiva din 2007 privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare (2004)