Mobilitás és közlekedés

Holttértükrök

A holttértükrök révén a gépjárművezetők jobban be tudják látni a járművük melletti teret. A hagyományos visszapillantó tükrökben a vezetők nem mindig látják a jármű közvetlen közelében közlekedő embereket, kerék- és motorkerékpárokat, illetve autókat. Különösen így van ez kanyarodás esetén.

Blind spot mirrorsA holttér az a terület a jármű körül, amelyre a vezetőnek az ablakokon keresztül vagy a visszapillantó tükrökbe nézve nincs rálátása. A holttér jelentős tényezőnek számít sok tehergépkocsi-balesetben – sok esetben, de főként, ha a jármű jobbra kanyarodik (illetve balra, ahol bal oldali közlekedési rend van érvényben: Írországban, Cipruson, Máltán és az Egyesült Királyságban), a sofőr nem láthatja a jármű közelében haladó motorost, kerékpáros vagy gyalogost.

A balesetek számának visszaszorítása érdekében az EU kötelezővé tette, hogy a tehergépkocsik holttértükrökkel legyenek felszerelve, melyek szélesebb látóteret biztosítanak a járművezetőnek, mint a hagyományos visszapillantó tükrök.

Az uniós jog értelmében a holttértükrök 2007 óta az új tehergépkocsik kötelező tartozékának minősülnek, 2009 óta pedig a korábban gyártott tehergépkocsikra is fel kell őket szerelni. (A vonatkozó uniós irányelv nem közvetlenül alkalmazandó a tagállamokban, hanem előírja a tagállami kormányoknak, hogy fogadjanak el olyan szabályozást, amely a holttértükröket kötelezővé teszi.)

A holttértükrök felszerelésének kötelezettsége eredményesnek bizonyult: máris csökkent a motorosokat, kerékpárosokat illetve gyalogosokat érintő tehergépkocsi-balesetek száma.

Tanulmányok és jelentések

A Bizottság 2012-ben tanulmányt készített a holttértükrök utólagos felszerelésének eredményéről, és jelentést tett erről az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak:

Tanulmány a tehergépjárművek holttértükrökkel való utólagos felszerelésére vonatkozó irányelv végrehajtásáról (2012)

Jelentés a tehergépjárművek holttértükrökkel való utólagos felszerelésére vonatkozó 2007/38/EK irányelv végrehajtásáról (2012)

A holttértükrök utólagos felszerelésének várható eredményéről hatástanulmány is készült (2004-ben):

Hatástanulmány a holttértükrök utólagos felszerelésére vonatkozó 2007-es irányelvhez (2004)