Mobilitet og Transport

Blindvinkelspejle

Med blindvinkelspejle kan bilisterne bedre se, hvad der er ved siden af bilen. I almindelige spejle kan de ikke altid se fodgængere, cyklister og biler, der er lige ved siden af dem, især ikke i sving.

Blind spot mirrorsBlinde vinkler er områder rundt om en bil, som bilisten ikke kan se gennem vinduerne eller i almindelige spejle. Blinde vinkler spiller en vigtig rolle i mange lastbilulykker – fordi chaufføren ikke kan se motorcykler, cykler eller fodgængere, især når lastbilen drejer til højre (eller venstre i lande med venstrekørsel: Irland, Cypern, Malta og Storbritannien).

For at mindske antallet af ulykker kræver EU-reglerne, at lastbiler skal have blindvinkelspejle, der giver chaufføren et bredere synsfelt end almindelige spejle.

Blindvinkelspejle har været påbudt for nye lastbiler i EU siden 2007. Ældre lastbiler har siden 2009 skullet have dem eftermonteret. (EU-direktiver gælder ikke direkte, men kræver, at landenes regeringer vedtager lovgivning, der gør spejlene obligatoriske).

Blindvinkelspejle har allerede betydet et fald i antallet af ulykker med lastbiler og motorcyklister, cyklister og fodgængere.

Undersøgelser og rapporter

I 2012 foretog Kommissionen en undersøgelse af virkningen af eftermontering af blindvinkelspejle på gamle lastbiler og underrettede Europa-Parlamentet og Rådet:

Undersøgelse om eftermontering af spejle på lastvogne (2012)

Rapport om gennemførelsen af direktiv 2007/38: eftermontering af blindvinkelspejle (2012)

Der blev foretaget en undersøgelse af den forventede virkning af eftermontering af spejle allerede i 2004.

Konsekvensanalyse af eftermonteringsdirektivet 2007 (2004)