Mobilitás és közlekedés

Transzeurópai hálózatok

Az EU az európai közúti hálózatok összekapcsolásával igyekszik megkönnyíteni az áruk és személyek uniós országok közötti mozgását. Végső fokon felelős lesz az új hálózat biztonsági vizsgálataiért.

Az Európai Unióban a legtöbb úthálózat kiépítését tagállami szempontok határozták meg. A transzeurópai közlekedési hálózat az EU-tagállamok között hivatott megkönnyíteni a személyközlekedést és az áruszállítást.

A hálózatot 2020-ban a tervek szerint 90 000 km hosszúságú autópálya és jó minőségű közút alkotja majd.

Az Európai Unió a tervezési szakaszban biztonsági vizsgálatok, a hálózat kiépítését követően pedig rendszeres biztonsági ellenőrzések révén tölt majd be szerepet a transzeurópai hálózatokhoz tartozó utak biztonságos működtetésében.

Ezenfelül az EU finanszírozást biztosít olyan projektek számára, melyek az utak biztonsági ellenőrzésével és vizsgálatával foglalkoznak. Közöttük említhető a RIPCORD-ISEREST projekt, mely azt tekintette át, hogyan végezhetnek a mérnökök útbiztonsági ellenőrzéseket. A projekt munkatársai ajánlásokat fogalmaztak meg azt illetően, milyen módszereket érdemes követni az útbiztonsági ellenőrzések során.

Az EURO-AUDITS projekt keretében pedig sor került az uniós útbiztonsági ellenőrök részére biztosítandó képzés tantervének kidolgozására. A képzés azok miatt az új uniós jogszabályok miatt vált szükségessé, amelyek az EU-tagállamok mindegyikében kötelezővé teszik az úthálózatok ellenőrzését, így azokban is, melyek kevés tapasztalattal rendelkeznek e területen.