Mobilitate și transporturi

Trecerile la nivel cu calea ferată

Accidentele care au loc la trecerile la nivel cu calea ferată merită o atenţie deosebită. Deşi reprezintă doar o proporţie redusă din procentul accidentelor rutiere (până la 2% din acestea), din perspectiva căilor ferate ele reprezintă 30% din accidente. În cele mai multe cazuri, cauza principală o reprezintă comportamentul necorespunzător al participanţilor la traficul rutier (evaluare necorespunzătoare a riscului, lipsa de atenţie şi neînţelegerea semnelor rutiere).

Tunnel Safety Eliminarea accidentelor care survin la trecerile la nivel cu calea ferată este responsabilitatea comună a administratorilor de drumuri şi a celor de cale ferată.

În această privinţă, nivelul european are un rol de jucat. Forumul european pentru trecerile la nivel cu calea ferata (ELCF) reuneşte toate tipurile de competenţe. În martie 2009, mai multe asociaţii europene din domeniul căilor ferate au semnat un angajament pe baza Cartei europene pentru siguranţa rutieră.

În iunie 2009, a fost lansată Ziua paneuropeană de conştientizare a pericolelor la trecerile la nivel cu calea ferată (ELCAD), iar în iunie 2010, perspectiva a fost extinsă prin lansarea Zilei internaţionale de conştientizare a pericolelor la trecerile la nivel cu calea ferată (ILCAD).