Mobiliteit en vervoer

Spoorwegovergangen

Er moet specifiek aandacht worden geschonken aan ongevallen bij spoorwegovergangen. Hoewel ze verantwoordelijk zijn voor maar een beperkt percentage van de verkeersongelukken (maximaal 2 % van de verkeersdoden), zijn ze gezien vanuit het spoorwegverkeer verantwoordelijk voor ongeveer 30 % van de dodelijke slachtoffers. In de meeste gevallen is de belangrijkste oorzaak het verkeerde gedrag van weggebruikers (slechte risico-inschatting, gebrek aan aandacht, verkeerd begrijpen van de verkeersborden).

Tunnel Safety Het verminderen van ongelukken bij overwegen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel wegvervoerders als spoorwegvervoerders.

In dit opzicht ligt er een taak op Europees niveau. Het European Level Crossing Forum (ELCF) verzamelt allerlei soorten kennis. In maart 2009 hebben diverse Europese organisaties van belanghebbenden op het gebied van spoorwegvervoer een afspraak ondertekend voor het Europese verdrag voor de verkeersveiligheid.

In juni 2009 werd een Europese dag tegen de onoplettendheid op spoorwegovergangen (ELCAD) geïntroduceerd, in juni 2010 gevolgd door een Internationale dag (ILCAD).