Mobilitás és közlekedés

Vezetői engedély

Uniós vezetői engedély

Ezen a webhelyen az EU-ban kiállított vezetői engedélyekről és a velük kapcsolatos követelményekről találhatók információk.

 

Vezetőiengedély-minták

Az Európai Gazdasági Térségben (EGT) használatban lévő összes érvényes vezetői engedélyt kölcsönösen elismerik az EGT-államok. A kölcsönös elismerés azokra az engedélyváltozatokra is kiterjed, amelyeket a vezetői engedélyekre vonatkozó uniós jogszabályok hatálybalépése előtt állítottak ki. 2013. január 19-én egységes európai vezetőiengedély-minta került bevezetésre. Jelenleg több mint 170 különböző típusú vezetői engedély van használatban az EGT területén. 

Ez a webhely elsősorban azt a célt szolgálja, hogy bemutassa a különböző, érvényben lévő engedélymintákat, és segítse a vezetői engedélyek cseréjében és a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályok érvényre juttatásában illetékes hatóságok munkáját. A webhelyen közreadott információk az EGT tagállamaiban kiállított összes engedélytípus kölcsönös elismerését és – ennek eredményeképpen – a gépjárművel közlekedők szabad mozgását hivatottak megkönnyíteni az Európai Gazdasági Térségben.

 

Magyarázó dokumentumok

A vezetői engedélyekkel kapcsolatos hasznos dokumentumok

 

Kapcsolattartási pontok

A vezetői engedélyek kiállítása a tagállamok hatáskörébe tartozik. Ha kérdése van vezetői engedélyével kapcsolatban, kérjük, hogy azzal először a helyi illetékes hatóságokat keresse meg. Ha nem kap választ kérdésére, az illetékes tagállami hatóságokhoz is fordulhat, melyek listája megtalálható az Európa Önökért honlapon .