Mobiliteit en vervoer

Rijbewijs

Eén rijbewijs voor de hele EU

De EU heeft één model voor rijbewijzen ingevoerd, plus minimumeisen om het rijbewijs te halen. Zo houden we gevaarlijke chauffeurs van de weg, ongeacht waar zij hun rijbewijs proberen te halen.

Dit heeft geen gevolgen voor bestaande rijbewijzen. U mag dus dezelfde voertuigen besturen als voorheen.

Dezelfde eisen voor de hele EU

Sinds 19 januari 2013 zien alle rijbewijzen die in de EU worden afgegeven er hetzelfde uit (het EU-modelrijbewijs). Het rijbewijs wordt gedrukt op plastic en heeft het formaat van een creditcard.

Veiligheid

Het nieuwe rijbewijs is 10 of 15 jaar geldig voor personenauto's en motoren. Hierdoor kunnen de autoriteiten regelmatig de veiligheidskenmerken aanpassen zodat het moeilijker wordt het rijbewijs te vervalsen. Zo kunnen mensen zonder rijbewijs de autoriteiten in eigen land en elders minder makkelijk misleiden.

Het nieuwe Europese rijbewijs vormt ook een bescherming voor zwakkere weggebruikers door strengere eisen te stellen aan bestuurders van motoren en andere gemotoriseerde tweewielers. Zij moeten ervaring opdoen met lichtere motorfietsen voordat zij op zwaardere motoren mogen rijden. Bromfietsen zijn nu ook overal in de EU een aparte categorie: AM.

Medische controles

De EU heeft ook vastgelegd hoe vaak vrachtwagen- en buschauffeurs een medische controle moeten ondergaan.

Europese wetgeving over rijbewijzen

Rijbewijzen in de EU – vervangen, verlengen, veelgestelde vragen