Mobilitás és közlekedés

Járművezetői engedélyek

Egységes formátumú jogosítvány az EU-ban

Az EU egységes, ún. harmonizált jogosítványmintát vezetett be, és meghatározta a vezetői engedély megszerzésének alapvető feltételeit. Az egységes követelményeknek köszönhetően várhatóan csökkenni fog azoknak a járművezetőknek a száma Európa közútjain, akik veszélyeztetik mások biztonságát – függetlenül attól, hol folyamodnak jogosítványért.

Az új szabályozás nincs hatással a járművezetők jogosultságaira. Vezetői engedélyével Ön a jövőben is ugyanolyan járműveket vezethet, mint eddig.

Egységes uniós követelmények bevezetése

2013. január 19. óta minden EU-ország által kiadott jogosítvány egységes méretű és kivitelezésű. A vezetői engedélyeket a hitelkártyákéval megegyező nagyságú és alakú műanyag lapra nyomtatják.

Biztonság, védelem

Egységessé vált a vezetői engedélyek érvényességi időtartama, amely a motorkerékpárok és a személygépkocsik esetében 10 és 15 év között van. Ez lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy rendszeresen új biztonsági elemekkel egészítsék ki az okmányokat – így nehezebb lesz azokat hamisítani vagy megmásítani, és a jogosítvánnyal nem rendelkező vagy a vezetéstől eltiltott személyeknek nehezebb lesz megtéveszteniük a hatóságokat – akár a saját országukban, akár más uniós tagállamban.

Az új európai vezetői engedély továbbá védelmet biztosít a közúti baleseteknek nagyobb mértékben kitett, ún. veszélyeztetett úthasználók számára azáltal, hogy bevezeti a fokozatosság elvét a motorkerékpárok és más kétkerekű motoros járművek vezetésére vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a kisebb motorkerékpárok, robogók vezetői csak azután válnak jogosulttá nagyobb járművek vezetésére, miután elegendő járművezetői tapasztalatra tettek szert. A kismotorok külön kategóriát képeznek, melynek a jelölése AM.

Alkalmassági vizsgálatok

Az EU egységesítette a tehergépjármű- és buszsofőrök egészségi alkalmassági vizsgálatának gyakoriságára vonatkozó követelményeket is. Az új szabályok értelmében az alkalmassági vizsgálat a vezetői engedély minden egyes meghosszabbításakor kötelező.

A vezetői engedélyekre vonatkozó uniós szabályok

Vezetői engedélyek az EU-ban – Az okmány pótlásával, meghosszabbításával kapcsolatos tudnivalók, GYFK