Liikenne ja liikkuminen

Ajokortti

Yhtenäinen ajokortti kaikkiin EU-maihin

EU on ottanut käyttöön yhdenmukaisen ajokorttimallin ja yhteiset ajokortin myöntämiseen liittyvät vähimmäisvaatimukset. Tavoitteena on ennen muuta liikenneturvallisuuden parantuminen.

Muutos ei vaikuta nykyisiin ajokortin haltijoihin, sillä aiemmin myönnetyt ajo-oikeudet säilyvät entisellään.

EU:n ajokorttimalli

Uudet ajokortit ovat 19.1.2013 alkaen samanlaisia kaikissa EU-maissa. Kortit valmistetaan muovista, ja ne ovat luottokortin kokoisia ja muotoisia.

Turvallisuus

EU:ssa on yhtenäistetty myös ajokorttien voimassaoloaikoja. Esimerkiksi moottoripyörä- ja henkilöautokortit ovat voimassa 10–15 vuotta. Näin viranomaiset voivat säännöllisesti lisätä ajokortteihin uusia turvaominaisuuksia, jotka vaikeuttavat kortin väärentämistä tai muuttamista. Kortittomien tai ajokiellossa olevien kuljettajien on niiden vuoksi entistä vaikeampaa erehdyttää oman maansa tai muiden EU-maiden viranomaisia.

Uusien EU-ajokorttisääntöjen mukaan moottoripyörien ja muiden kaksipyöräisten moottoriajoneuvojen ajoluvat myönnetään portaittain. Näin halutaan suojella erityisen onnettomuusalttiita tielläliikkujia. Portaittaisella ajoluvalla tarkoitetaan sitä, että kuljettaja voi siirtyä suuremman kokoluokan ajoneuvoon vasta, kun hänellä on kokemusta kevyemmän ajokin kuljettamisesta. Mopoja varten on otettu käyttöön oma ajokorttiluokkansa (AM-luokka).

Terveystarkastukset

Kuorma- ja linja-autonkuljettajien terveystarkastusvälit on EU:ssa niin ikään yhtenäistetty, ja tarkastus on nyt pakollinen aina ajokorttia uusittaessa.

Ajokortteja koskeva EU-lainsäädäntö

Ajokortti – kelpoisuus, uusiminen, korvaaminen – usein kysyttyä