Mobilnost in promet

Ravnanje v prometu

S pravilnim vedenjem in ravnanjem lahko vsi poskrbimo za večjo varnost na cesti. Če bi se v avtu vedno pripeli, upoštevali omejitve hitrosti in ne bi vozili pod vplivom alkohola, bi na evropskih cestah po ocenah vsako leto rešili več kot 12 000 življenj.

Nepazljivost voznika

Voznik mora ves čas pozorno spremljati promet in vozila okoli sebe – zaradi lastne varnosti in zaradi varnosti sopotnikov in drugih udeležencev v prometu.

Usposabljanje voznikov

Pri nekaterih kategorijah vozil morajo vozniki za pridobitev dovoljenja opraviti še dodatno usposabljanje poleg običajnega. Za poklicne voznike v Evropski uniji denimo velja poseben program usposabljanja. Večkratni storilci prometnih prekrškov se morajo vključiti v dodatne programe varne vožnje.

Kazni

Predpise o varnosti cestnega prometa je treba izvrševati. Ne gre samo za kaznovanje prekrškov, temveč tudi za odvračanje od storitve prekrškov in spodbujanje odgovorne vožnje.

Psihofizično stanje voznika
Varnostni pasovi

Z varnostnimi pasovi najlažje in najceneje preprečujemo poškodbe v avtomobilskih nesrečah. Uporabljajo se v vseh vozilih. Pri njihovi namestitvi v vozila ni potrebna posebna tehnologija. Uporaba varnostnih pasov je od leta 2006 obvezna po vsej EU.

Hitrost

Neprilagojena hitrost je ena največjih groženj za varnost udeležencev v prometu. Zaradi nje se zgodi približno 30 % prometnih nesreč s smrtnim izidom.