Mobilitate și transporturi

Comportamentul la volan

Cu toţii putem contribui la siguranţa rutieră, adoptând gesturi simple. Este bine cunoscut faptul că dacă toată lumea ar purta centura de siguranţă, ar respecta limitele de viteză şi nu ar conduce sub influenţa alcoolului, anual, peste 12 000 de vieţi ar putea fi salvate pe şoselele europene.

Neatenţia la volan

Şoferii trebuie să fie în permanenţă atenţi la trafic - nu numai pentru siguranţa lor, ci şi pentru cea a pasagerilor lor şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Formarea conducătorilor auto

Pentru anumite categorii, formarea conducătorilor auto prevede o serie de cursuri suplimentare. De exemplu, în UE, şoferii profesionişti trebuie să dispună de o formare specială. În plus, conducătorii auto care comit abateri de la codul rutier în mod repetat sunt nevoiţi să se înscrie în programe de reabilitare pentru a-şi ameliora comportamentul la volan.

Aplicarea legii

Legislaţia rutieră trebuie aplicată nu numai pentru a sancţiona eventualele încălcări, ci şi pentru a încuraja un comportament responsabil la volan.

Conducători auto - aptitudini fizice și psihice
Centura de siguranţă

Portul centurii de siguranţă este o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nu necesită o tehnologie specială şi este prevăzută în toate autovehiculele. Începând din 2006, în UE, portul centurii de siguranţă este obligatoriu în toate vehiculele.

Viteza excesivă

Viteza excesivă este una din cele mai mari probleme în siguranţa rutieră, mărind cu mult riscul producerii unui accident - este cauza principală în aproximativ 30% din accidentele de circulaţie mortale.