Mobilitás és közlekedés

Gépjármű-vezetői magatartás

Néhány egyszerű dologgal biztonságosabbá tehetjük a közúti közlekedést. A becslések szerint ha mindenki becsatolná a biztonsági övet, a gépjármű-vezetők betartanák a sebességhatárokat, és senki sem ülne ittasan a volánhoz, évente több mint 12 000 emberrel kevesebb vesztené életét baleset következtében az európai közutakon.

Figyelemkiesés

A járművezetőknek folyamatosan a környező forgalomra kell összpontosítaniuk figyelmüket – nemcsak saját biztonságuk, hanem utasaik és a közutakon közlekedő többi személy érdekében is.

Gépjárművezető-oktatás

Ahhoz, hogy jogosítványt kapjanak, bizonyos autóvezetőknek további képzésben kell részesülniük a megszokott tanfolyamon felül. A hivatásos sofőröknek például külön szaktanfolyamot kell elvégezniük az Európai Unióban. Sok visszaeső szabálysértőnek utánképzési programon kell részt vennie a gépjármű-vezetői magatartás javítása céljából.

A közlekedési szabályok érvényre juttatása

A közlekedési szabályokat érvényre kell juttatni – nemcsak a szabálysértések büntetése, hanem a potenciális elkövetők elrettentése, valamint a felelősségteljes járművezetői magatartás ösztönzése érdekében is.

Gépjármű-vezetői alkalmasság
Biztonsági övek

A biztonsági öv használata a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy elkerüljük a sérülést baleset esetén. A biztonsági öv minden gépjármű magától értetődő tartozéka, gyártásához semmilyen különleges technológiára nincs szükség. 2006 óta a biztonsági öv használata minden járműben kötelező az EU egész területén.

Gyorshajtás

A gyorshajtás egyike a legnagyobb közúti biztonsági problémáknak, mivel jelentősen növeli a baleseti kockázatot. A halálos kimenetelű közúti balesetek mintegy 30%-ánál fő baleseti tényezőnek számít.