Mobilitás és közlekedés

Gyorshajtás

A gyorshajtás egyike a legnagyobb közúti biztonsági problémáknak, mivel jelentősen növeli a baleseti kockázatot. A halálos kimenetelű közúti balesetek mintegy 30%-ánál fő baleseti tényezőnek számít.

200 km/h sebességet mutató autósebesség-mérő A gépjárművezetők mintegy 40–50%-a hajt a megengedett sebességnél gyorsabban, 10–20%-a pedig több mint 10 k/h-val lépi túl a sebességkorlátozást. A gyorshajtás, amellett, hogy fokozott baleseti kockázatot jelent, baleset esetén növeli a súlyos, illetve halálos sérülések valószínűségét.

Sebességszabályozás

Nem létezik olyan megoldás, amely egymagában elegendő lenne a gyorshajtás problémájának megszüntetéséhez. Ehhez több tényező együttes hatása szükséges, mégpedig jó közúttervezés, megfelelő sebességkorlátozás és színvonalas járművezető-oktatás. A sebességkorlátozást jól látható, egyértelmű táblákkal kell jelezni, a sebességhatárnak pedig összhangban kell lennie az adott útszakasz forgalmi funkciójával, műszaki paramétereivel és az utat használó járművek típusával. A pályaszintemelés, a pályaútszűkítés, illetve más forgalomcsillapító eszközök alkalmazása szintén elősegítheti, hogy az autósok lassabban közlekedjenek.

A sebességkorlátozó készülékek és az intelligens sebességszabályozó rendszerek nehézgépjárművekben történő alkalmazásának értékelése

A Bizottság megbízásából készített tanulmány független és pártatlan értékelést hivatott adni arról, hogy a 2002/85/EK irányelv által módosított 92/6/EGK irányelv (sebességkorlátozási irányelv) rendelkezéseinek a nehézgépjárművekre (pl. buszokra és tehergépkocsikra) történő alkalmazása milyen hatást gyakorol a közútbiztonságra és a környezetre (az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében), valamint a gazdaságra. A tanulmány arra is kitér, hogy szükség van-e az irányelv módosítására annak érdekében, hogy az a könnyű haszongépjárművek – pl. a minibuszok és a kisebb furgonok – esetében is előírja a sebességkorlátozó készülékek és az intelligens sebességszabályozó rendszerek alkalmazását.

A sebességkorlátozás érvényre juttatása

A rendőrség által végzett rendszeres sebesség-ellenőrzések és az utak mentén elhelyezett sebességmérő kamerák visszatartó ereje nem elhanyagolható. Elképzelhető, hogy a jövőben az új technológiák – például az elektronikus járműazonosítás, az intelligens sebességszabályozó rendszerek és a járműbe szerelhető úgynevezett fekete doboz – segítségével mindenhol érvényesíteni lehet majd a sebességkorlátozásokat.

Projektek

A VERA3 projekt egy olyan rendszert tesztelt, amelynek segítségével az EU országai megoszthatják egymással a közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információkat. Ez megkönnyítené az egyes országok számára a más tagállamokban lakó azon járművezetők megbüntetését, akik területükön nem tartják be a sebességkorlátozást, vagy más közlekedési szabálysértést követnek el.