Mobilnost in promet

Varnostni pasovi

Z varnostnimi pasovi najlažje in najceneje preprečujemo poškodbe v avtomobilskih nesrečah. Uporabljajo se v vseh vozilih. Pri njihovi namestitvi v vozila ni potrebna posebna tehnologija. Uporaba varnostnih pasov je od leta 2006 obvezna po vsej EU.

Po zakonodaji EU morajo biti vozniki in potniki privezani z varnostnim pasom na vseh sedežih, ki so opremljeni z varnostnim pasom.

Neuporaba varnostnega pasu je takoj za prehitro vožnjo drugi najpogostejši vzrok smrti na cesti. Na tretjem mestu je vožnja pod vplivom alkohola. Študija EU o varnosti na cesti (2008) je ugotovila, da bi lahko z uporabo varnostnih pasov v EU rešili do 7 300 življenj na leto.

Kaj pa varnostne blazine? Varnostne blazine niso nadomestilo za varnostne pasove – vedno se privežite, tudi če je vaš avto opremljen z varnostnimi blazinami.

Otroci

 

  • Otroci, ki so manjši od 1,35 metra, ali potujejo v osebnih/tovornih vozilih, ki so opremljena z varnostnimi napravami, morajo uporabljati opremo, ki ustreza njihovi velikosti.
  • Večji otroci lahko uporabljajo varnostni pas za odrasle.
  • Otroški sedeži, obrnjeni prosti smeri vožnje, niso več dovoljeni na sprednjih sedežih, razen če je varnostna blazina deaktivirana.

EU sprejema pravne akte in zagotavlja finančna sredstva za vseevropske kampanje, ki spodbujajo uporabo varnostnih pasov za otroke.