Mobiliteit en vervoer

Veiligheidsgordels

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om letsel bij een ongeluk te voorkomen is het dragen van veiligheidsgordels. Er is geen speciale technologie voor nodig en ze zitten in alle auto's. Sinds 2006 is het dragen van veiligheidsgordels verplicht in alle voertuigen in de EU.

Volgens de Europese wetgeving moeten alle inzittenden van een auto een veiligheidsgordel dragen als hun zitplaats er een heeft.

Het niet dragen van een veiligheidsgordel is de op een na belangrijkste doodsoorzaak in het verkeer, na te snel rijden, maar vóór rijden onder invloed. Een EU-studie uit 2008 laat zien dat het promoten van het gebruik van veiligheidsgordels tot 7300 levens per jaar kan redden in de EU.

Hoe zit het met airbags? Airbags kunnen veiligheidsgordels niet vervangen. Draag dus altijd een veiligheidsgordel, ook al is uw wagen uitgerust met airbags.

Kinderen

 

  • Kinderen onder 1,35 m moeten een goedgekeurde en aan hun lengte aangepaste bescherming gebruiken (een zitje of een verhoger).
  • Kinderen die groter zijn dan 1,35 m kunnen gebruikmaken van de gewone veiligheidsgordels.
  • Naar achteren gekeerde kinderzitjes zijn niet meer toegelaten op de passagierszetel vooraan, tenzij de airbag is uitgeschakeld.

De EU legt niet alleen wettelijke voorschriften vast, maar financiert ook campagnes voor het gebruik van veiligheidsgordels door kinderen in heel Europa.