Mobilitás és közlekedés

Biztonsági övek

A biztonsági öv használata a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy elkerüljük a sérülést baleset esetén. A biztonsági öv minden gépjármű magától értetődő tartozéka, gyártásához semmilyen különleges technológiára nincs szükség. 2006 óta a biztonsági öv használata minden járműben kötelező az EU egész területén.

Az uniós jog értelmében a járművezetőknek és az utasoknak kötelezően használniuk kell a biztonsági övet minden olyan ülésen, amely azzal fel van szerelve.

A be nem csatolt biztonsági öv a második leggyakoribb baleseti halálok a gyorshajtás után, az ittas vezetést megelőzve a sorban. Egy 2008-as közúti közlekedésbiztonsági európai uniós tanulmány következtetései szerint a biztonsági öv használatára ösztönző intézkedésekkel évente megközelítőleg 7300 emberéletet lehetne megmenteni az EU területén.

Mi a helyzet a légzsákokkal? A légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet – a biztonsági övet mindig be kell kapcsolni, akkor is, ha az autó légzsákokkal van felszerelve.

Gyermekek

 

  • azok a gyermekek, akiknek testmagassága nem éri el a 135 cm-t, illetve biztonsági rendszerrel ellátott gépkocsikban/teherautóban utaznak, csak testsúlyuknak és testmagasságuknak megfelelő biztonsági rendszer használatával szállíthatók;
  • magasabb gyermekek használhatják a felnőttek számára beszerelt biztonsági övet;
  • hátrafelé néző gyermekbiztonsági rendszert tilos az első utasülésre tenni, ha az utasoldali légzsák nincs kikapcsolva.

Az EU amellett, hogy jogszabályokkal védi a gyermekek épségét, EU-szerte számos olyan kampányt finanszíroz, amely a gyermekek biztonságiöv-használatának fontosságára hívja fel a figyelmet.