Мобилност и транспорт

Предпазни колани

Предпазните колани са най-лесният и най-евтин начин за предотвратяване на нараняванията при катастрофа. Те не изискват наличието на специална технология и са стандартно оборудване във всички коли. От 2006 г. използването на предпазните колани е задължително във всички превозни средства в ЕС.

Съгласно правото на ЕС шофьорите и пътниците трябва да слагат предпазния си колан на всяка седалка, екипирана с такъв.

Неизползването на предпазния колан е на второ място сред причините за смърт по пътищата след превишената скорост и преди шофирането след употреба на алкохол. Проучване на ЕС за пътната безопасност от 2008 г. заключава, че действията за насърчаване на използването на предпазните колани могат да спасят до 7300 живота годишно в ЕС.

А въздушните възглавници? Те не са заместител на коланите – винаги слагайте колана си дори ако колата ви е оборудвана с въздушни възглавници.

Деца

 

  • Децата, по-ниски от 1,35 м или пътуващи в коли или камиони, оборудвани с устройства за безопасност, трябва да използват одобрено за ръста им устройство.
  • По-високите деца могат да използват колан за възрастни.
  • Обърнатите назад детски столчета вече не са разрешени на предната седалка, освен ако въздушната възглавница не е дезактивирана.

Освен че приема закони в тази област, ЕС също финансира кампании за използване на предпазните колани от децата в цяла Европа.