Mobilitás és közlekedés

Hivatásos járművezetők

A teherautó- és buszsofőrök, valamint a vállalati és szolgálati autók vezetői az esetek legnagyobb részében fáradtság vagy gyorshajtás miatt szenvednek balesetet. Az iparosodott országokban a munkahelyi, illetve a foglalkozás gyakorlásával kapcsolatos halálos kimenetelű balesetek zömét a közúti balesetek teszik ki.

Vezetési idő

Közúton közlekedő teherautóA nehéz haszongépjárműveket érintő baleseteknek mintegy 20%-ában a fáradtság döntő szerepet játszik.

Az uniós jogszabályok előírják, hogy azok a hivatásos gépjárművezetők, akiknek útja egy vagy több EU-tagállamon vezet keresztül, mennyi időt tölthetnek a volán mögött.

A vezetési idő nem haladhatja meg a napi 9 órát, illetve a heti 56 órát. A sofőröknek négy és fél óránként legalább 45 perces pihenőt kell tartaniuk.

Hivatásos járművezetők képzése

A 2003/59/EK irányelv a C és D kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező járművezetők alapképzésére és továbbképzésére vonatkozó követelményeket rögzíti.

Az irányelv értelmében a járművezetőknek az alapképesítés igazolásához

  • vagy képzési tanfolyamon kell részt venniük és elméleti vizsgát kell letenniük,
  • vagy elméleti és gyakorlati vizsgát kell letenniük (ebben az esetben a tanfolyamon való részvétel nem kötelező).

A járművezetőknek ötévente 35 órás továbbképzési tanfolyamot kell elvégezniük készségeik fenntartása és frissítése érdekében.

Veszélyes áruk szállítása

Ami a veszélyes áruk szállítását illeti, az erre vonatkozó uniós szabályok főképp az alábbiakkal kapcsolatos követelményeket rögzítik:

  • a veszélyes anyagok és árucikkek osztályozása,
  • a veszélyes áruk szállításában részt vevő személyek képzése,
  • csomagolás,
  • címkézés,
  • a veszélyes árukat szállító járművek.

Az EU-ban alkalmazott szabályok összhangban vannak a nemzetközi szabályozással (a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodással, mely az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának égisze alatt jött létre).

A tájékozódás megkönnyítése

Az Unió a Heavyroute projekt keretében finanszírozást biztosított egy útvonaltervező és vezetőtámogató rendszer kifejlesztéséhez nehéz gépjárművek számára.

A rendszer segítségével a járművezetők össze tudják majd állítani a számukra legmegfelelőbb útvonalat, figyelembe véve a vezetési időt, az utak alkalmasságát, a híd- és alagúthálózatok jellemzőit (nem mindegyik híd bír el például nehéz gépjárműveket), az üzemanyag-fogyasztást és a környezeti költségeket.

A jármű túlterhelése

A túlterhelt teherautók és kamionok veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot, növelik az útkarbantartási költségeket és a karbantartási munkák révén forgalmi fennakadásokat okoznak.

Az EU által finanszírozott REMOVE projekt munkatársai azt vizsgálták, hogyan lehet a dinamikus tengelyterhelés-mérő technológia segítségével érvényt szerezni a túlterhelésre vonatkozó jogszabályoknak.