Mobilitate și transporturi

Conducători auto - aptitudini fizice și psihice

Conducători auto - aptitudini fizice și psihice

Sticlă goală pe un parbriz spartConducătorii auto din Europa trebuie să îndeplinească anumite standarde minime privind aptitudinile fizice și psihice necesare pentru obținerea permisului de conducere. Totuși, fiecare stat membru poate introduce cerințe mai stricte.

Legislația UE a fost revizuită pentru a permite persoanelor care suferă de epilepsie, diabet și alte boli care pot influența capacitatea de a conduce să se poată în continuare urca la volan, atâta timp cât starea lor poate fi controlată.

Șoferii profesioniști sunt supuși unor controale mai stricte privind aptitudinile lor fizice și psihice. În baza noilor reguli, aceștia vor fi nevoiți să se supună unui control medical periodic, o dată la cinci ani.

Consumul de alcool și droguri la volan

Anual, în Europa, aproape 25% din accidentele rutiere și circa 6 500 de decese produse în aceste accidente sunt puse pe seama consumului de alcool sau droguri la volan. Consumul de alte substanțe (medicamente sau droguri), separat sau în combinație cu alcoolul, este o problemă de siguranță rutieră.

Toate țările din UE prevăd o limită maximă pentru alcoolemia admisă la volan. Pentru alte droguri, legea nu prevede întotdeauna limite. Evaluarea pericolului devine o sarcină și mai complicată atunci când sunt combinate droguri diferite.

În 2013, Comisia a publicat un studiu privind prevenirea consumului de alcool la volan cu ajutorul sistemelor antidemaraj cu alcoolmetru. Studiul a analizat eficiența acestor sisteme în prevenirea accidentelor rutiere, precum și costurile și beneficiile diferitelor opțiuni de implementare.

În 2006, UE a lansat proiectul DRUID, derulat pe o perioadă de patru ani, pentru a studia efectele consumului de substanțe „psihoactive” (care pot induce alterarea stării psihice) asupra capacității de a conduce un vehicul. Proiectul implică cercetători din peste 20 de țări și dispune de un buget în valoare de 18 milioane EUR, fiind una din cele mai remarcabile inițiative de acest tip în Europa.

Oboseala

Oboseala este cauza producerii a 10-20% din accidentele rutiere. În special, șoferii de camion sunt expuși riscului de a produce un accident din acest motiv. Legislația UE prevede limite maxime pentru timpul de condus autorizat.

O modalitate de a reduce accidentele de acest gen ar fi echiparea vehiculelor cu sisteme de monitorizare care să-i alerteze pe conducătorii auto atunci când aceștia dau semne de oboseală.