Κινητικότητα και Μεταφορές

Ικανότητα οδήγησης

Ικανότητα οδήγησης

Άδειο μπουκάλι πάνω σε σπασμένο παρμπρίζ αυτοκινήτουΟι οδηγοί στην Ευρώπη πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις σωματικής και πνευματικής ικανότητας για να μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης. Ωστόσο, κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να θεσπίζει αυστηρότερες απαιτήσεις.

Η αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι άτομα με επιληψία, διαβήτη και άλλες νόσους που επηρεάζουν την οδήγηση, επιτρέπεται να οδηγούν εφόσον μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση της υγείας τους.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς θα ισχύουν αυστηρότεροι έλεγχοι ως προς τη σωματική και πνευματική τους ικανότητα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, πρέπει να περνούν ιατρικό έλεγχο κάθε πέντε χρόνια.

Αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες και οδήγηση

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ευθύνεται για το 25% σχεδόν των θανατηφόρων ατυχημάτων, και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 6.500 ζωών στην Ευρώπη το 2012. Άλλες ουσίες - φάρμακα και ναρκωτικά - συνιστούν πρόβλημα για την οδική ασφάλεια, είτε από μόνες τους είτε σε συνδυασμό με το αλκοόλ.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύουν όρια για την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς. Για άλλες ουσίες, δεν υπάρχουν πάντα καθορισμένα νόμιμα όρια. Ο προσδιορισμός του κινδύνου είναι δυσχερέστερος όταν οι οδηγοί έχουν καταναλώσει συνδυασμό διάφορων ουσιών.

Το 2013, η Επιτροπή δημοσίευσε μελέτη σχετικά με την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ μέσω της τοποθέτησης διατάξεων ακινητοποίησης του οχήματος. Η μελέτη εξέταζε την αποτελεσματικότητα των διατάξεων αυτών σε σχέση με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στο αλκοόλ, καθώς και το κόστος και τα οφέλη των διάφορων επιλογών εγκατάστασης τέτοιων διατάξεων.

Το 2006, η ΕΕ ξεκίνησε το τετραετές πρόγραμμα DRUID για να μελετήσει τον τρόπο που επηρεάζει την οδήγηση η χρήση ψυχοδραστικών (ψυχοτρόπων) ουσιών. Το πρόγραμμα αυτό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και συμμετοχή ερευνητών από τουλάχιστον 20 χώρες.

Κόπωση

Η κόπωση ευθύνεται για το 10-20% των οδικών ατυχημάτων. Οι οδηγοί φορτηγών, ειδικότερα, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα λόγω της κόπωσης. Η νομοθεσία της ΕΕ θέτει όρια στις ώρες οδήγησης για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Για να μειωθούν τέτοια ατυχήματα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξοπλιστούν τα αυτοκίνητα με συστήματα παρακολούθησης που θα προειδοποιούν τον οδηγό όταν παρουσιάζει συμπτώματα κόπωσης.