Мобилност и транспорт

Годност за управление на превозно средство

Годност за управление на превозно средство

Празна бутилка върху счупено предно стъкло на колаШофьорите в Европа трябва да отговарят на минимални стандарти за физическа и психическа годност, за да получат шофьорска книжка. Отделните страни в ЕС обаче могат да въвеждат по-строги изисквания.

Правото на ЕС бе преразгледано, за да могат хората с епилепсия, диабет и други заболявания, които могат да се отразят на шофирането, да продължат да шофират, ако състоянието им може да бъде контролирано.

Професионалните шофьори подлежат на по-строг контрол по отношение на физическата и психическата годност. Съгласно новите закони те ще трябва да се подлагат на медицински преглед на всеки пет години.

Алкохол, наркотици и шофиране

Шофирането под въздействието на алкохол е причина за близо 25% от катастрофите, завършили със смърт, и е отнело живота на близо 6500 европейци през 2012 г. Други вещества, като лекарства и наркотици например, също представляват проблем за пътната безопасност, когато са взети самостоятелно или в комбинация с алкохол.

Във всички държави от ЕС има ограничения за количеството алкохол, което шофьорите могат да употребяват. За останалите лекарствени и наркотични вещества обаче не винаги има установени със закон прагове. Определянето на риска е още по-сложно, когато се комбинират различни вещества.

През 2013 г. Комисията публикува изследване за предотвратяване на шофирането в нетрезво състояние чрез блокиращи устройства при употреба на алкохол. В него се обръща внимание на ефективността на устройствата за намаляване на свързаните с консумацията на алкохол пътни произшествия и разходите и ползите, свързани с различните възможности за въвеждането им.

През 2006 г. ЕС даде начало на 4-годишния проект DRUID, в рамките на който бе изследвано по какъв начин използването на психоактивни вещества се отразява на шофьорските умения. В този проект на стойност 20 млн. евро — един от най-големите подобни в Европа досега — участваха изследователи от повече от 20 страни.

Умора

Умората е причина за 10 — 20% от произшествията на пътя. Професионалните шофьори на камиони са особено изложени на риск от катастрофи, предизвикани от умора. Със законодателството на ЕС се ограничава времето, през което на тези шофьори е разрешено да работят.

Един от начините за намаляване на подобни инциденти е оборудването на автомобилите със системи за наблюдение, които да предупреждават шофьорите, показващи признаци на умора.