Mobilitate și transporturi

Aplicarea legii

Legislaţia rutieră trebuie aplicată nu numai pentru a sancţiona eventualele încălcări, ci şi pentru a încuraja un comportament responsabil la volan.

Un ofiţer de poliţie utilizând un aparat de radar Acţiunile de control vizează în mod frecvent încălcări grave cum ar fi viteza excesivă, condusul în stare de ebrietate şi neutilizarea centurii de siguranţă. În egală măsură, sunt frecvente amenzile pentru neoprirea la culoarea roşie a semaforului sau pentru utilizarea telefonului mobil la volan.

Controale de poliţie

Printre metodele tradiţionale de care dispune poliţia se numără controalele în trafic şi utilizarea aparatelor radar. Pentru a fi mai eficiente, controalele efectuate de poliţie ar trebui să fie făcute cunoscute şi să includă activităţi mai mult şi mai puţin vizibile.

Legislaţia UE

Comisia Europeană le recomandă statelor membre UE să insiste asupra aplicării coerente a legislaţiei privind viteza excesivă, condusul în stare de ebrietate și neutilizarea centurii de siguranță. Potrivit studiilor realizate, o mai bună aplicare a acestor reguli ar putea cruța în UE circa 5 000 de vieți pe an.O nouă directivă europeană va facilita amendarea de către autorităţile unui stat membru a conducătorilor auto care comit infracţiuni rutiere majore în alte ţări din UE.

Proiecte

Un studiu juridic a cules informaţii privind codul rutier şi aplicarea măsurilor vizând viteza excesivă, condusul în stare de ebrietate şi neutilizarea centurii de siguranţă în 15 ţări din UE.

Proiectul PEPPER a adus în discuţie modalităţile de aplicare a Codului rutier în mod eficient, concentrându-se pe problema vitezei excesive, a condusului în stare de ebrietate şi a neutilizării centurii de siguranţă. În cadrul acestui proiect au fost analizate metodele de difuzare a bunelor practici privind aplicarea regulilor, au fost studiate noi tehnologii potenţiale şi s-a constat nevoia de informaţii privind punerea în aplicare a normelor.