Mobilitás és közlekedés

A közlekedési szabályok érvényre juttatása

A közlekedési szabályokat érvényre kell juttatni – nemcsak a szabálysértések büntetése, hanem a potenciális elkövetők elrettentése, valamint a felelősségteljes járművezetői magatartás ösztönzése érdekében is.

Rendőr, kezében sebességmérő kamerávalA közlekedési szabályok érvényre juttatására irányuló intézkedések célkeresztjében sokszor a legveszélyesebb szabálysértések állnak. Közéjük tartozik a gyorshajtás, az ittas vezetés, illetve a biztonsági öv használatának mellőzése. Gyakran fordul elő az is, hogy a járművezetők áthaladnak a piros jelzésen, illetve vezetés közben mobiltelefonjukat használják – ezekért a szabálysértésekért pénzbüntetés jár.

Közlekedésrendészet

A közlekedési rendőrök hagyományos eszköztárába tartozik többek között a közúti ellenőrzés, valamint a sebességmérő kamerák és más automatikus készülékek használata. A lehető legnagyobb hatékonyság érdekében a közlekedésrendészeti tevékenységet a nyilvánosság tudtával kell végezni, s a munka során részben látványosan, részben észrevétlenül kell eljárni.

Európai uniós szabályozás

Az Európai Bizottság következetes jogérvényesítést szorgalmaz az uniós tagállamokban a gyorshajtásra, ittas vezetésre és a biztonsági öv nélküli vezetésre vonatkozó jogszabályok tekintetében. A kutatás azt mutatja, hogy az Európai Unió területén évente 5000 ember életét menthetné meg, ha az illetékesek hatékonyabban szereznének érvényt a szabályoknak. Nemrég új uniós irányelv lépett életbe, amely megkönnyíti a tagállami hatóságok számára, hogy a más tagállamokban elkövetett súlyos közlekedési szabálysértésért kiszabott pénzbírságot behajthassák.

Projektek

Jogi tanulmány vizsgálta a gyorshajtással, ittas vezetéssel és a biztonsági öv használatával kapcsolatos közlekedési szabályokat és a szabályok érvényre juttatása terén érvényesülő gyakorlatot 15 európai uniós tagállamban.

A PEPPER projekt azt tekintette át, hogyan lehet a közlekedési szabályokat hatékonyan és eredményesen érvényre juttatni. A projekt keretében végzett munka középpontjában a gyorshajtás, az ittas vezetés, valamint a biztonsági öv használatával kapcsolatos szabálysértések kérdése állt. A projekt munkatársai azt elemezték, hogyan lehet a hatékony jogérvényesítés terén bevált módszerek térnyerését elősegíteni, tanulmányozták az új technológiákban rejlő lehetőségeket, és megállapították, hogy javítani kell a jogérvényesítéssel kapcsolatos adatok minőségét.