Mobilitate și transporturi

Formarea conducătorilor auto

Pentru anumite categorii, formarea conducătorilor auto prevede o serie de cursuri suplimentare. De exemplu, în UE, şoferii profesionişti trebuie să dispună de o formare specială. În plus, conducătorii auto care comit abateri de la codul rutier în mod repetat sunt nevoiţi să se înscrie în programe de reabilitare pentru a-şi ameliora comportamentul la volan.

Elev şi instructor în maşinăDeschiderea pieţei transporturilor a dus la introducerea unor standarde armonizate la nivelul UE privind formarea şoferilor profesionişti. Persoanele care doresc să lucreze ca şoferi profesionişti trebuie să urmeze un curs de formare, să treacă un examen şi să urmeze cursuri de reciclare, o dată la 5 ani.

Proiecte privind formarea conducătorilor auto

UE finanţează numeroase proiecte destinate să amelioreze formarea conducătorilor auto.

  • NovEV a evaluat diferite programe de formare auto comparând experienţele din 6 ţări din UE.
  • BASIC a comparat noile metode de bază privind formarea conducătorilor auto din toate statele membre şi a stabilit o serie de recomandări referitoare la bunele practici.
  • TRAIN-ALL a testat instrumentele şi metodele utilizate pentru formarea şi evaluarea pe calculator a conducătorilor auto.
Conducători auto care comit abateri în mod frecvent

Conducătorii care comit infracţiuni rutiere în mod repetat sau foarte grave riscă să le fie ridicat permisul de conducere şi/sau să fie amendaţi. De asemenea, este posibil ca mulţi dintre aceştia să fie nevoiţi să urmeze un program de reabilitare înainte de a se putea urca din nou la volan. Aceste programe îi învaţă pe conducătorii auto aflaţi în această situaţie să-şi schimbe comportamentul în trafic.

Proiectul ANDREA analizează programele de reabilitare a conducătorilor auto pentru a le identifica pe cele care se dovedesc a fi cele mai eficiente, încercând, totodată, să înţeleagă motivul reuşitei acestora.

Proiectul DRUID compară programele de reabilitare care se adresează conducătorilor auto care au fost condamnaţi pentru conducere sub influenţa alcoolului sau a drogurilor şi urmăreşte să elaboreze un sistem pentru evaluarea acestor programe.