Mobilitet og Transport

Undervisning af bilister

Nogle kategorier af trafikanter skal have specialundervisning ud over de sædvanlige køretimer for at få kørekort. F.eks. skal erhvervschauffører i EU følge specialundervisning. Mange trafiksyndere bliver desuden efter gentagne overtrædelser sendt på rehabiliteringskurser for at forbedre deres adfærd i trafikken.

Køreskoleelev og kørelærer i en bilMed åbningen af transportmarkedet er der indført fælles EU-normer for uddannelse af erhvervschauffører. Hvis du vil arbejde som chauffør, skal du følge et kursus, bestå en prøve og følge genopfriskningskurser hvert femte år.

Undervisningsprojekter for bilister

EU finansierer en række undervisningsprojekter.

  • NovEV vurderede forskellige undervisningsordninger for køreskoleelever ved at sammenligne seks landes erfaringer.
  • BASIC sammenlignede nye grundmoduler for undervisning af køreskoleelever i hele EU og udarbejdede anbefalinger til bedste praksis.
  • TRAIN-ALL afprøvede it-redskaber og -metoder til undervisning og vurdering af bilister.
Trafiksyndere med gentagne overtrædelser

Mange bilister, der begår gentagne eller meget alvorlige overtrædelser, mister ikke bare deres kørekort og/eller får en bøde. De skal også følge et rehabiliteringsprogram, inden de må køre igen. Her lærer trafiksynderne, hvordan de skal ændre deres adfærd i trafikken.

ANDREA -projektet undersøger rehabiliteringsprogrammer for trafiksyndere for at finde frem til, hvilke programmer der er de meste effektive og hvorfor.

DRUID -projektet sammenligner rehabiliteringsprogrammer for sprit- og narkobilister for at udarbejde et system til vurdering af programmerne.