Mobilitás és közlekedés

Figyelemkiesés

A járművezetőknek folyamatosan a környező forgalomra kell összpontosítaniuk figyelmüket – nemcsak saját biztonságuk, hanem utasaik és a közutakon közlekedő többi személy érdekében is.

A figyelemkiesés típusai

Figyelemkiesés A figyelemkiesés alapvetően három téren jelentkezhet:

  • vizuálisan – valamilyen látvány elvonja a járművezető tekintetét az útról;
  • mentálisan – a járművezető a vezetés helyett valami másra gondol;
  • manuálisan – a járművezető leveszi a kezét a kormányról.

A figyelemkiesés gyakran mindhárom téren jelentkezik: például az autóvezető hátrafordul vezetés közben, hogy rendbe szedje veszekedő gyerekeit, így nem látja az utat, és nem követi figyelemmel a forgalom alakulását.

A figyelemkiesés okai

A mobiltelefonok és a műholdas navigációs rendszerek nagyon gyakran vonják el a járművezetők figyelmét. A műholdas navigációs rendszereket úgy kell az autóba beszerelni, hogy azok ne akadályozzák a vezetőt a kilátásban. Sokszor a dohányzás, az evés, vagy a rádió, illetve a CD-lejátszó kezelése tehető felelőssé a figyelemvesztésért.

A figyelemkiesés megakadályozható

Megfelelő szervezéssel a legtöbb esetben megakadályozható, hogy a járművezető figyelme elkalandozzon az útról. Ha enni, dohányozni, illetve telefonálni szeretnénk, tanácsos ezt már indulás előtt megtenni, ha pedig út közben kell telefonhívást fogadnunk, vagy a gyerekekkel foglalkoznunk, lehetőség szerint húzódjunk le az útról, hogy csökkentsük egy esetleges baleset bekövetkezésének veszélyét.