Мобилност и транспорт

Разсейване

Шофьорите трябва през цялото време да следят внимателно движението около себе си - не само заради своята собствена безопасност, но и заради безопасността на своите пътници и на останалите участници в движението.

Видове разсейване

Разсейване  Съществуват три основни вида разсейване:

  • визуално - неща, които карат шофьорите да отместят очи от пътя
  • когнитивно - когато шофьорите мислят за други неща
  • физическо - неща, които карат шофьорите да отместят ръце от волана.

Често водачът е разсейван от комбинация от трите вида - шофьор, който трябва да се обърне назад, за да укроти деца, каращи се на задната седалка, не гледа към пътя и вниманието му не е насочено към движението.

Причини за разсейване

Мобилните телефони и устройствата за сателитна навигация са основните причини за разсейване. Навигационните устройства трябва да се поставят така, че да се виждат лесно, без да нарушават видимостта на шофьора. Пушенето, яденето и занимаването с радиото или CD плейъра също са чести причини за разсейване.

Избягване на разсейването

Повечето причини за разсейване, могат да се избегнат посредством добра организация. Ако сте гладни, искате да пушите или трябва да се обадите по телефона, направете го преди да започнете да шофирате. Ако е наложително да приемете телефонно обаждане или да се занимаете с децата, отбийте, ако е възможно, за да намалите риска от произшествие.